iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
245 reviews
iQ Makelaars Funda
9.4 10

Wonen belangrijk onderwerp tijdens verkiezingen

minder dan 1 min.

Terug

De verkiezingen zijn inmiddels achter de rug. Voor veel kiezers waren er een aantal thema’s doorslaggevend zoals wonen, veiligheid en kwaliteit van de woonomgeving. In de afgelopen vier jaar is dit een erg populair onderwerp geworden op de verkiezingsprogramma’s, blijkt uit een opinieonderzoek van Ipsos onder ruim 2000 kiesgerechtigden. 

 

Uit een lijst met thema’s konden de kiezers er drie uitpakken die zij het meest doorslaggevend vinden. In 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen werd de woningmarkt genoemd door een kwart van de kiezers. Dit jaar was dat ruim een derde (36 procent). Er is een uitzondering; 70-plussers en kiezers op het platteland was dat wat minder.

 

Uit het onderzoek kwam verder nog naar voren dat veel kiezers ontevreden zijn over de woningmarkt. Zo vindt een kwart van de ondervraagden dat de eigen gemeente genoeg betaalbare woningen voor starters bouwt. Ouderen zijn ook niet echt te spreken over het aantal starterswoningen. 72 procent van de ondervraagden vindt dat gemeenten een woonplicht moeten invoeren. Dit met als doel dat woningen niet worden opgekocht door beleggers die er niet zelf gaan wonen.

 

Overigens zijn er ook regionale verschillen zichtbaar. Zo zei in het noorden van Nederland ruim een kwart van de ondervraagden dat armoedebestrijding doorslaggevend was. In de overige regio's was dat tussen de 14 en 18 procent.

 

Bron: NOS

16 maart 2022

Publicatiedatum 25/03/2022

Wat is jouw huis waard?

iQ Makelaars Leadtool