iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
247 reviews
iQ Makelaars Funda
9.4 10

Komt er een einde aan de verhitte woningmarkt?

minder dan 1 min.

Terug

Economen van Rabobank verwachten dat de prijsstijgingen voorbij lijken te gaan. Dit wil echter nog niet zeggen dat het probleem op de woningmarkt over schijnt te zijn. 

 

De verwachting is dat de piek van de stijgende huizenprijzen inmiddels is bereikt. In oktober was de prijsstijging met 18,3 procent iets lager dan in september. Hiermee verwachten de economen dat de trend uiteindelijk doorzet. Wel denken ze dat de jaar-op-jaar stijgingen ook volgend jaar nog aan houdt maar dat het na de jaarwisseling al snel iets rustig wordt. Hoogleraar Johan Conijn verwacht een afvlakking omdat de prijzen nu richting het plafond gaan. Binnen een half jaar zou de prijsstijging iets afvlakken. 

 

De prijsstijgingen hebben vooral starters geraakt op de woningmarkt. De gemiddelde huizenprijs steeg afgelopen half jaar met bijna 60.000 euro tot vier ton. Met verdere prijsstijging zou dat alleen maar hoger worden. Helaas stijgen de lonen minder hard waardoor een eigen huis voor starters soms heel ver weg kan liggen. Tien jaar geleden hadden de helft van de huishoudens tussen de 25 en 25 jaar een eigen woning. Inmiddels is dat nog maar 41,5 procent. 

 

Bron: Het Parool

14 december 2021

Publicatiedatum 21/12/2021

Wat is jouw huis waard?

Gratis rapport iQ Makelaars Leadtool