iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
247 reviews
iQ Makelaars Funda
9.4 10

Bevoegdheid gemeenten om nieuwe woningen toe te wijzen

minder dan 1 min.

Terug

Gemeenten krijgen de mogelijkheid om de helft van alle huurwoningen en nieuwe koopwoningen met een lagere prijsklasse toe te wijzen aan hun eigen inwoners en mensen met cruciale beroepen, zoals leraren, politieagenten en verpleegkundigen. Dit is het gevolg van een aangenomen wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting.

Met dit voorstel wil de minister degenen helpen die moeite hebben om een betaalbare woning te vinden binnen hun gemeente, met name starters, ouderen die kleiner willen gaan wonen en essentiële beroepsgroepen. Echter, het voorstel om de wet ook van toepassing te laten zijn op bestaande koopwoningen onder een prijs van 355.000 euro, waarvoor kopers een Nationale Hypotheek Garantie kunnen krijgen, is niet aangenomen.

Verschillende fracties, waaronder regeringspartijen VVD en D66, zijn van mening dat dit te ingrijpend zou zijn voor de woningmarkt en bestaande woningeigenaren. De gewijzigde wet zal nu ter behandeling worden voorgelegd aan de Eerste Kamer en naar verwachting volgend jaar van kracht worden.

Bron: NOS

Publicatiedatum 26/07/2023

Wat is jouw huis waard?

Gratis rapport iQ Makelaars Leadtool